Suomeksi

Om oss

Neotide fick sin start redan när Patrik Simons och Johan Kullas studerade ihop i Helsingfors i slutet av 90-talet. Idag har vi vår bas i Vasa. Neotide har kring 20 anställda och fortsätter att växa stadigt. Målgruppen för våra produkter har från start varit samkommuner, sjukhus, kommuner och städer. Vi specialiserar oss långt på databas- och nätverksbaserade lösningar för städer, samkommuner, sjukhus och företag.

Neotides värderingar

Vi kombinerar innovation och erfarenhet för att göra samhällsnytta.

Vi tror på god kommunikation och värdesätter långsiktiga relationer.

Vi har en arbetsmiljö där anställda kan trivas och utvecklas. Alla har möjlighet att påverka sin egen arbetsmiljö.

Teamledare


Jannika Rintamäki
Key Account Manager

Stefan Jansson
Key Account Manager

Matias Byggmästar
Key Account Manager

Mathias Lithén
Product Manager

Markus Cederberg
Product Manager

Jobba på Neotide: "Det mesta handlar om problemlösning"

Ted Johansson, systemutvecklare vid Neotide, uppskattar att få jobba med likasinnade kollegor.

Neotides trevliga medarbetare Ted Johansson uppskattar arbetsron som finns på kontoret, men också att få jobba med andra som tycker att programmering är roligt och ser programmering som sin hobby.

– Just nu jobbar jag med vår produkt Exreport vilket i sig också är kopplad till system som används inom det offentliga. På många sätt jobbar vi för att effektivisera och underlätta vardagen inom samhällsfunktioner.

Det är utmanande att beskriva en vanlig arbetsdag i programmeringens värld.

– Det mesta handlar om problemlösning för oss, säger Johansson. En vanlig arbetsdag är just det: ständig problemlösning i form av kodning. Och det roliga är ju att man får koda!

– Just nu är machine learning väldigt intressant. Här vid Neotide använder vi Python som programmeringsspråk. Python är populärt inom just machine learning, säger Johansson.

Ledning


Johan Kullas
VD

Patrik Simons
Styrelsens ordförande

Neotide: "Vi löser komplexa samhällsfrågor
med hjälp av informationsteknologi"

Det första bladet för Neotide börjar skrivas i Helsingfors under tidigt 90-tal. Samtidigt som den djupa lågkonjunkturen slår till i Finland utvecklas IT-området snabbt.

Johan Kullas och Patrik Simons tog studenten i Vörå 1990 respektive 1989. När gymnasiet var avklarat riktades blickarna mot Helsingfors och Otnäs Tekniska högskola, numera Aalto-universitetet. Duon kom senare att bli de två krafterna och ägarna bakom Neotide. Simons och Kullas studerade båda informationsteknologi och det gemensamma företaget startade i Spektri Business Park just före "dotcom"-kraschen.

– Studietiden var en fin tid och det var egentligen ganska bra att vara studerande just då när lågkonjunkturen slog till, berättar Patrik Simons.

– Patrik och jag kände varandra från tidigare och möttes igen under studietiden. Jag studerade till diplomingenjör och började jobba på Polycon efter det medan Patrik gick från diplomingenjör till licentiat och doktor, säger Johan Kullas.

– Vi ville från början jobba på vårt sätt och med effektiva metoder och bra verktyg.

Under tiden i Helsingfors kom tanken om en flytt till Vasa och Österbotten. Arbetsresorna tog tid och familjerna skulle få ett enklare liv i och med en flytt till Vasa. Så blev det också. Neotide landade först i Technobothnia och flyttade efter det till Bomullsfabriken. Numera huserar Neotide vid universitetsstranden med havsutsikt.

– Det är bra att bo i Vasa och det är lättare att få tag på anställda i Österbotten. Jag hade kontakter inom vårdsektorn som också öppnade en ny marknad för oss. Jag hade en idé om vad Neotide kunde fokusera på, berättar Kullas.

– I samband med att jag gjorde praktik på Vasa centralsjukhus insåg jag att det fanns problem som vår kunskap inom informationsteknologi kunde svara på. Ett av problemen då var sjukhusbakterier och där insåg vi att det är väldigt viktigt med att snabbt spåra de smittade.

Arbetsglädje har alltid varit närvarande för Kullas och Simons. Båda två kommer från företagar- och jordbrukarhem och leder tillsammans det gemensamma företaget — fortfarande sida vid sida.

– Jag började som forskare och blev företagare till slut i alla fall. Det var naturligt med tanke på min bakgrund, säger Simons.

– Det är alltid roligt att gå till jobbet och det känns meningsfullt. Jag gillar att göra saker tillsammans med människor och vara närvarande, tillägger Kullas.

När covid-19 pandemin slog till på allvar inleddes också ett intensivt skede för Neotide. Helsingfors stad var först ut med att kontakta Kullas och Simons med frågan om företaget kunde utveckla ett program där smittspårningen bättre kunde hållas i takt med smittspridningen.

– Vi svarade att vi kunde utveckla en grundversion på sju dagar, säger Johan. Det gjorde vi också.

Idag har Neotide 20 anställda och man rekryterar nya systemutvecklare i lugn takt. Det som en gång började som en dröm under studietiden är idag ett välmående, livskraftigt och starkt företag som leds med tydliga värderingar. Och fortfarande är utvecklingstakten hög.

– Vi har alltid drivits av hur information rör sig och hur vi kan bidra till samhällsnyttan. Det är fortfarande otroligt roligt att få gå till jobbet med just den drivkraften.